Bez obzira na pol, mesto stanovanja ili kulturu , dobro sredjeni garderoberi širom sveta imaju, kada je reč o garderobi , nekoliko zajedničkih odevnih predmeta. Dok će mnogi voditi debatu oko toga šta jeste  ili nije uključeno u listu osnovnih stvari, zbog različitih odevnih stilova, svi će se ipak složiti da jednostavna bela košulja zauzima vodeću poziciju kao broj jedan na listi stvari koje morate imati.

Ukoliko baš morate da pitate zašto, razlog je vrlo jedostavan. Bela košulja svojim klasičnim krojem i jednostavnošću je univerzalan odevni predmet idealan i za muškarce i  žene.Veoma duga istorija belih košulja i konotacija luksuza nesmetano ističe stil onoga ko je nosi. Štaviše, to je odevni predmet koji se lako može uklopiti uz svečani ili neobavezni stil odevanja, a i uz slojevit namenjen hladnijim danima. Bezvremenost  i univerzalnost ponude belih košulja  je nesumnjivo sa više stila nego bilo koji novi modni trend.

Ovde su navedeni neki od faktora koje treba razmotriti pri kupovini savršene bele košulje:

MATERIJAL – bele košulje su tipično dostupne od materijala kao što su pamuk,svila, lan , pa i neka mešavina.U zavisnosti od klime podneblja u kome živite , faktori poput temperature i vlažnosti treba da budu razmotreni.Npr. lagani pamuk je prikladan za toplije i vlažnije vreme , dok lan odgovara i za toplije i svežije vremenske prilike. Interesantna činjenica: uobičajena je zabluda da je lan isključivo letnji materijal, ali  isti parametri koji čine da koža u njemu diše, čine ga takodje i prirodnim izolatorom.

MODEL I KROJ – Ista pravila , kao za odela , se primenjuju i kada govorimo o beloj košulji . To znači da kroj košulje može lako doprineti ali i pokvarti opšti izgled.Odabir odgovarajućeg kroja za Vas  varira zavisno od prilike i Vaših sklonosti, ali suština je da treba jednostavno dobro da se osećate.Kroj košulje treba da bude takav da bude dovoljno udoban , da ne bi ograničavao Vaše pokrete.

NIJANSE BELE – bele košulje se često prave u različitim nijansama bele boje i dok lične preference umnogome diktiraju izbor boja , opšti konsenzus je postignut da su potpuno bele nijanse za posao, a kremastije nijanse bele boje za sve ostalo.Ovo pravilo važi zbog toga što su potpuno bele u kontrastu sa svim ostalim bojama, dok su kremastije bele komplementarnije i lakše za uklapanje.